Pionjär

När Carolina Welin fick bröstcancer lanserade hon rehabilitering för andra i samma situation. Nu har många kvinnor deltagit i hennes kurser. ”Om jag kan hjälpa någon att hitta ny tillit, få energi och leva utan för mycket rädslor är det min uppgift.”

TEXT MATILDA LANN FOTO ANNA SIMONSSON – Magasin B nr 3 2018

Publicerad 1 oktober 2018

uppdaterad 16 maj 2019

Carolina Welin bröstcancerförbundet.jpg

PERSONLIGT

PÅ FLYGPLANET TILL New York känner Carolina Welin en knöl i sitt vänstra bröst. Hon är på väg dit med en väninna för att träna på ett koreanskt yogacenter. Det har varit en stressig period och båda ser fram emot resan. Knölen är liten som en ärta. Stenhård. Hon vet genast att det är fel. Den ska inte vara där.

– Vi åkte i alla fall och gjorde det vi skulle, men hela tiden fanns tanken om att knölen måste bort.

Så fort hon kommer hem tar Carolina Welin kontakt med sjukvården. Efter provtagningar och analyser visar det sig att den hårda lilla ärtan är en cancertumör. Två månader senare opereras den bort och därefter får hon fem års efterbehandling med antihormoner.

– Jag var sjukskriven helt eller delvis i nästan tre år. Jag visste inte hur jag skulle komma vidare. Under den här tiden var jag helt slut. Jag ramlade, tuppade av och svimmade. Jag hade inget blodtryck och trodde att jag skulle dö.

Cancerbeskedet blev den utlösande faktorn för en utmattning. Carolina Welin hade jobbat hårt i många år, driven av kreativitet, nyfikenhet och entreprenörskap. Hon drev en reklambyrå med många anställda samtidigt som hon fick fyra barn. Livet snurrade fortare och fortare.

Redan innan tumören upptäcktes hade hon bestämt sig för att ändra fokus och arbeta mer med människor. Hon hade vidareutbildat sig inom psykoterapi och visste att hon ville arbeta med kommunikation på ett annat sätt. Nu blev det hennes väg för att komma tillbaka; att ge sig själv tiden att hitta balans mellan kropp och själ. Lyssna inåt och fråga sig, vad är det jag behöver? När hon upptäckte att det fungerade ville hon dela med sig till andra i liknande situation.

– Jag är samma person med samma drivkrafter men efter cancern använder jag mina verktyg i en annan riktning, säger hon.

Knappt ett år efter att hon upptäckt tumören satt Carolina Welin på ett annat flyg hem från USA. Det var tidig morgon och planet skulle gå ner i Oslo för en mellanlandning.

– Jag såg bergen mot Atlanten. Solen sken. Då var det var som om något inom mig öppnade sig och smälte. Jag skrev och skrev och tårarna rann. Där föddes receptet till mina rehabprogram.

Återhämtningsprogrammet vänder sig till kvinnor med bröstcancer, men även till andra som behöver komma vidare i livet efter någon form av kris. Det blev starten för familjeföretaget Mow Hälsa som hon driver tillsammans med sin man.

– Det kändes viktigt att hjälpa människor som vill komma vidare när de har kört fast, hjälpa dem att se att det finns vägar framåt. Vi har fantastisk vård i Sverige, men sen när man ska vidare finns inget. Man är antingen frisk eller sjuk. Återhämtningszonen är nedmonterad.

Programmet bestod av en blandning av allt det Carolina Welin upplevde att man som kvinna drabbad av bröstcancer behöver för att kunna återfå energi när man ska vidare. Balans mellan kropp och själ; medveten kost, träning, samtal och avslappning. Allt för att kunna hitta sin motivation och livsinspiration igen.

– Varje människa är unik och hennes väg är ingen annans väg. Därför behöver vi, som komplement till sjukvården, hjälp och stöd att hantera sorgen över det vi förlorar och hjälp att återerövra känslan av kontroll och trygghet i vardagen igen.

Tillsammans med Alfta rehabcenter i Hälsingland startades de första kurserna som de kallade ”Mitt i livet”. För att hitta deltagare hade Carolina Welin pratat med vänner som haft bröstcancer och annonserat i tidningar.

– De första gångerna kom det ett par, sedan tre och till slut hade vi kö. Vi bjöd upp Karolinska sjukhusets onkologavdelning, men de var lite skeptiska till vad vi höll på med. Det är synd att det är så vattentäta skott mellan landstinget och rehab utanför.

”Efter cancern använder jag mina verktyg i en annan riktning.”

Carolina Welin

Parallellt försökte Bröstcancerföreningen Amazona Stockholm och Carolina Welin få med sig Stockholms läns landsting för att skapa ett nytt rehabprogram. Landstinget antog hela konceptet, men ville bedriva det på en anläggning som de hade avtal med. Där stod en snopen Carolina Welin som just lyckats få landstinget att förstå storheten i idén, men hon var själv inte längre en del av den.

– Hade jag vetat hur svårt det är att vara en entreprenör inom det här fältet och att få ett professionellt existensberättigande så vet jag inte om jag hade gjort om det.

Efter motgången samlade hon ny energi och startade i stället ett samarbete med andra hälsohem och frivilligorganisationer. Samtidigt fortsatte hon att driva kurserna i Hälsingland. När Alfta rehab några år senare lade ner flyttade Carolina Welin all verksamhet till Masesgården i Dalarna.

I dag driver hon fortfarande sina kurser i samarbete med Masesgården. Vissa är för kvinnor med bröstcancer, där Bröstcancerfonden finansierar vistelsen för medlemmar i olika lokala bröstcancerföreningar.

Tidigare var Carolina Welin van vid att gå in i projekt med sitt hela jag, hon jobbade till sent in på nätterna och hade knappt någon fritid. I dag är hon mån om att ta sig tid att ta hand om sig själv. Varje dag mediterar hon, försöker gå 10 000 steg och skriver dagbok.

– I dag brinner jag för det jag gör, men jag brinner inte upp. Jag tror att det som driver mig är en känsla av att vi människor måste hjälpa varandra. Om mina kunskaper och erfarenheter kring hur vi kvinnor kan komma vidare från en förtvivlad plats kan hjälpa någon att hitta ny tillit, få energi och kunna leva utan för mycket rädslor är det min uppgift att göra det.

Carolina Welin

  • Bor: I norra Stockholm och i Dalarna.
  • Ålder: 60.
  • Gör: Driver företaget MOW Hälsa och genomför Mitt-i-Livet-veckor, i samarbete med Hälsohemmet Masesgården i Dalarna, för människor som behöver komma vidare efter utmaningar i livet. Här erbjuds kvinnor som färdigbehandlats för kurativ bröstcancer några platser per år som söks via BC-förbundet. Utöver det arrangerar MOW Hälsa LEVA-veckor på Masesgården för kvinnor med spridd bc, med finansiering från BC-förbundet. På uppdrag av bc-förbundet genomför Carolina Må Bra-helger för kvinnor med spridd bröstcancer samt Partnerhelg.
  • Familj: Man och fyra vuxna barn
Med ditt stöd kan vi göra mer för ännu fler. Ge en gåva!

Med ditt stöd kan vi göra mer för ännu fler. Ge en gåva!

Om bröstcancer

Om bröstcancer

Stöd oss

Stöd oss